söndag 6 december 2009

Andra advent, fisksoppa och cremebrûlée

Andra advent snart förbi, helgerna springer iväg...
men en del har vi faktiskt hunnit med denna helgen!


Alexander och jag handlade traditionellt vår gran av julgransförsäljaren vid Coop uppe i byn!
Där fanns många fina granar att välja mellan!
Vi fastnade för och nästan i, en stor och yvig kungsgran, fin som en Kalle Anka gran!

Sen blev gjordes det lite mosshjärtan..som nu pryder fönsterna i "stora rummet"

Fick lite städat och adventspyntat, inte direkt röda julsaker...


...jag nöjer mig med vita hyacinter och mysiga kransar på alla dörrar och fönster.

På kvällen kom vännerna och vi bjöd vi på härlig fisksoppa!

Fond av räkskal, vitt vin, vitlök och fänkål. Fyllde på med grädde, och kokade upp, hällde i vinkokta musslor, kräftstjärtar, räkor och 3 sorters fisk (som vi förkokat för sig i vin och buljong, så den ej faller sönder). Smaka av med lite konjak och cayennepeppar. Hur gott som helst!Musslorna kokade vi i vin, lök och mycket persilja, spadet silades och hälldes i fonden till soppan.

Alex älskar musslor!

Sen blev det min favorit dessert! Creme Brülée!

6pers
6 äggulor, 1 vaniljstång, 3dl vispgrädde + 2dl standardmjölk,
3/4dl strösocker i krämen, 3/4dl-1dl farinsocker till knäcklagret överst i formarna

Klipp vaniljstången på längden och lägg i en kastrull, häll i grädde, mjölk, strösocker.
Koka ett par min, under omrörning.
Vispa äggulorna lätt i en bunke.
Fiska upp vaniljstången och häll sedan den kokande gräddmjölken över gulorna, lite i taget, rör hela tiden, häll på resten av den varma gräddmjölken och fortsätt att röra.
Nu ska krämen tjockna lite. Häll krämen direkt ner i små portionsformar eller en större (behöver ej smörjas). Sätt formarna i en långpanna med lite vatten, i mitten av ugnen, ca 30min för små formar, ca 40 för stora.
Tag upp från vattenbadet försiktigt och låt svalna.
(Hit kan man förbereda dagen före.) Strö över farinsockret sätt in dem 2-3 min i ugnsgrill, (passa noga så de ej blir brända) el bränn med brännare som vi. Sockret ska bara smälta och bubbla lite lätt som sedan stelnar till ett knaprigt täcke. Servera gärna med lite färska bär! Mums!


Fick låna brännare av Vivi, det var superfin yta! Något att önska sig i julklapp...tack för lånet!
Kram

2 kommentarer:

  1. Godmorgon Katarina! Oj vad gott det lät och såg ut med fisksoppan. Tackar också för Creme Brülée receptet, det har jag aldrig testat. Får nog göra ett försök snart :-) Underbara bilder från ert vackra hem bjuder du på också. Ser många fina detaljer överallt som inspirerar. Ha en fin dag. Kram Paula

    SvaraRadera